Hoeveel voedingsstoffen heb je nodig tijdens een hele dag fietsen?

28 oktober 2023 door Redactie

Hoeveel voedingsstoffen heb je nodig tijdens een hele dag fietsen? Bij een activiteit zoals fietsen, vooral gedurende een hele dag, is het cruciaal om goed geïnformeerd te zijn over de benodigde voedingsstoffen. Voeding speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van prestaties en herstel. Maar hoe eet je nu optimaal tijdens een hele dag fietsen? In dit artikel leggen we het je uit.

Voor de fietstocht

Het gebruik van voeding voor een fietstraining hangt af van het type training en de gevoeligheid van je maag en darmen. Als je 's avonds gaat fietsen, kun je het beste vooraf iets lichts eten, zoals rijst of een boterham met jam. Daarbij is het slim om twee uur voor het fietsen geen zware maaltijd te eten als je een gevoelig spijsverteringssysteem hebt. Het is oveigens ook belangrijk om voor de training extra te drinken, vooral op warmere dagen.

Wat te eten tijdens de fietstocht

Tijdens de fietstocht kan vochtverlies oplopen tot wel een liter per uur, afhankelijk van de intensiteit en het weer. Hierbij is het belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken. Daarnaast moet je ook rekening houden met de glycogeenvoorraad in je spieren en lever. Deze voorraad is voldoende voor ongeveer anderhalf uur intensieve inspanning. Om deze voorraad te sparen, is het verstandig om tijdens het fietsen extra koolhydraten (40-60 gram per uur) te consumeren.

Na de fietstocht

Na de inspanning is het van belang om snel te herstellen. Dit kan door flink wat koolhydraten te eten, liefst zo snel mogelijk na de fietstocht. Het herstellen van de energievoorraad is hierbij essentieel. Verder kan je denken aan voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, bananen en brood. Naast voeding is het ook cruciaal om na de inspanning voldoende te blijven drinken. Je hebt tenslotte flink vocht verloren!

Algemene voedingstips voor duursporters

Misschien denk je wel “hoeveel eiwitten per dag heb ik dan nodig als duursporter?” Je hoort natuurlijk veel over eiwitten, maar… Duursporters moeten eerder koolhydraatrijk eten, gezien hun hoge koolhydraatverbruik. De geadviseerde voedingspercentages voor duursporters zijn: 60% koolhydraten, 15% eiwitten en 25% vetten. Zorg ook voor voldoende eiwitten om spierafbraak te voorkomen. Dagelijks is het ook aan te raden om minimaal 1,5 liter vocht te drinken, ook op dagen dat je niet traint.

Conclusie

Met een juist samengestelde dagelijkse voeding kan je je sportprestaties op de fiets aanzienlijk verbeteren. Voeding en hydratatie afgestemd op je activiteit zorgen niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor een sneller herstel na de inspanning. Speciale sportvoeding kan hierbij een waardevolle aanvulling zijn, omdat het vaak de juiste verhoudingen van voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft tijdens intensieve inspanningen.